Blogia
webnom

30-06-06 Xarxa Barnils. 13a sessió amb els alumnes Presntació a Centelles

30-O6-06Assumpte: 13a Reunió amb alumnat. Presentació pública de Treballs de Recerca de Batxillerat (Ajuntament de Centelles i IES Pere Barnils)  

Com ja  és habitual, a finals de curs l’IES Pere Barnils, convidat per l’Ajuntament de Centelles, fa una presentació pública d’alguns treballs de recerca prèviament seleccionats sobretot pel seu interès i per tractar temes d’àmbit local. Aquest curs aquest acte ha tingut lloc a la Capella de Jesús a les 8 del vespre i amb força  públic.

L’acte l’ha encetat Joan Soler, regidor d’Educació de l’Ajuntament, qui ha destacat la qualitat dels treballs i sobretot  l’interès per part de la seva regidoria a l’hora de difondre´ls; per això també li és grat anunciar que enguany i per primera vegada hi ha previst de cara a la tardor poder-ne publicar per escrit un resum de cada un d’ells. Seguiment Itzíar Urbiola, coordinadora pedagògica del centre també destaca l’esforç i el resultat dels treballs i passa a presentar-los: Història del Club Patí Centelles d’Arnau Casanovas, Origen, història i evolució dels carrers més cèntrics de Centelles d’Anna Dorca, La via ferrada de les Baumes Corcades d’Arcadi Giol i La comunicació a Centelles durant el segle XX de Martí Valldeneu. Cal destacar, a part del treball notori de tots ells, una execel·lent exposició oral, acompanyada del suport visual (power point). El públic ha seguit amb molt d’interès totes les presentacions. L’acte ha acabat amb un petit refrigeri i una animada conversa entre els assistents. També és de subratllar que de l’acte se’n farà ressò tant la premsa local (El Portal) com la comarcal (El 9 Nou).

 

Finalment, adjuntem el text que ha servit de presentació del treball d’Anna Dorca, inclòs en el projecte Xarxa.

  Més enllà d’un treball obligatori establert pel currículum de batxillerat, potser sovint massa dirigit i formal; més enllà d’una pura nota numèrica, des del Pere Barnils sempre hem volgut impulsar uns projectes de treballs de recerca prou engrescadors, que sobrepassin l’àmbit merament acadèmic. I podem estar ben satisfets perquè, un curs més, aquesta mostra que avui presentem ve a palesar amb escreix l’obtenció d’aquest objectiu.Des d’un bon principi, l’Anna va tenir ben clar l’objectiu fonamental del seu treball: conèixer l’origen, formació i evolució del centre històric del nucli urbà de Centelles a través de la història dels seus carrers més antics.Val a dir que el treball ha rebut el suport del projecte Xarxa: una iniciativa endegada per la Fundació Universitària Martí l’Humà de la Garriga, portada a terme per diferents equips d’instituts del Vallès Oriental però entre els quals també s’hi troba l’IES Pere Barnils, i que ha promogut una sèrie d’iniciatives innovadores per posar en pràctica l’anomenat Aprenentatge i Servei (una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat) així com també l’ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, les TIC. Potser és per això que l’Anna ha vingut treballant dos procediments aparentment oposats però que a la llarga han encaixat perfectament: d’una banda, la recerca d’informació per via oral, conversant amb la gent gran del poble, i això de gran no ho dic pas per l’edat, furgant la saviesa popular, la història local, aquella que de tant que se sap no s’acaba escrivint i que, encara que hom la conegui,  corre el risc de perdre’s irremeiablement. De vegades, d’allò mateix que tenim tan a la vora, no acabem d’apreciar-ne el seu valor...  Ja sabeu allò de “qui perd orígens, perd identitat...

I per una altra banda, ha volgut fer ús de les TIC, les quals doten al treball d’unes enormes possibilitats, fins fa poc inimaginables. Per això, també des d’un bon principi, l’Anna va tenir clar de poder exposar els seus resultats finals mitjançant la creació d’una pàgina web, consultable des de qualsevol lloc i sempre modificable. També és remarcable l’ús de la fotografia: d’una banda l’encant de les primeres imatges gràfiques del poble, d’una altra, el seu aspecte actual, o fins el que se li pretén donar quan hagin acabat les obres de remodelació.

 Us convido, doncs, a veure plàcidament, i només per posar un exemple, com era el carrer Socós, ara tot just fa un segle –poca broma, eh?-, i com és ara. Només heu de clicar: webnom.proxarxa.net. 

0 comentarios